Çakra Sanskritçe’de ‘güç merkezi’ anlamına gelir. Vücutta çark misali sürekli dönen enerji merkezleri olarak kabul edilirler. Çakralar vücudun fiziksel, duygusal ve ruhsal fonksiyonlarını yerine getirebilmek için gereksinim duyduğu enerjileri dağılımı sağlar. Vücudumuzda yedi büyük çakra ve 40’a yakın ikincil çakra vardır. Yedi büyük çakra bedenimizin içindeki elektromanyetik aktivitelerin toplandığı yerlerde bulunuyorlar. İlerleyen postlarda hepsini tek tek açıklayacağım. Genel bilgi vermek üzerine bu postu sizinle paylaşmak istiyorum. Umarım kafanızı kurcalayan sorulara biraz olsun ışık tutabilirim…
Çakralar gözle görülemezler fakat sistematik çalışmadıklarında tıkanıklar meydana gelir bu da kişi üzerinde olumsuz etkilere yol açar. Görevleri; yüksek katlardan gelen enerjileri bedenimize aktarma görevi yapmaktır. Her çakra farklı frekanstaki bir enerjinin giriş kapısıdır. Herhangi birinde tıkanıklık olursa diğerlerinin çalışması da olumsuz etkilenir.
Yedi büyük çakradan bahsetmek gerekirse:
Başın üzerinde bulunan komuta merkezi, alın çakrası, boğaz çakrası, kalp çakrası, güneş sinirağı çakrası, sakral çakra ve temel/kök çakra.
Bioenerji=Hayat enerjisi demek. Bu da şu demek; vücudumuzda kan dolaşımından başka bir de can dolaşımı diye adlandırılan bir başka dolaşım sistemi bulunmakta. Vücudumuzda can dolaşımını sağlayan kanallar var ve kozmik enerji tepeden girdikten sonra bu kanallar vasıtasıyla vücudumuza dağılıyor. Bu dağılım görevini çakralar yapıyor. Herhangi bir sebepten (stres, duygusal sıkıntılar vb) dolayı çakra kapanırsa o çakranın hizmet ettiği bölge fonksiyonunu yerine getiremiyor ve hastalıklar meydana geliyor. Eminim ki duymuşsunuzdur, hastalıkların başlıca sebebi ‘stres’ öyle değil mi? Peki stressiz yaşamı nasıl sağlarız? Bu da başka bir postun konusu olacak gibi :)
Bu temel yedi çakranın her biri maddi varlığın iç salgı bezlerinden bir tanesiyle çalışıyor. Beyinsel çatışmalardan, stresten, kötü düşüncelerden, psikolojik baskılardan, affetmeyi bilmemekten dolayı kapanabiliyorlar. Çakraların kapanmasında ayrıca günlük stres, ses ve hava kirliliği, kötü beslenme gibi durumlar da etkili olabiliyor. Bu konu için de ayrı bir post hazırlayacağım. Gerçekten yediklerimizin bedenimiz üzerinde hem fiziksel hem de zihinsel nasıl etkileri var okuduğunuzda şaşırabilirsiniz…
Geleneksel Doğu tıbbına göre bedenimizin etrafında sürekli enerji bir enerji akımı var. Bedenimizde hareket eden enerji, omurilikte dolaşıyor ve buradan tüm vücuda yayılıyor. Beden-zihin ve ruhun uyum içinde olması için çakraların da uyum ve denge içinde olmaları gerekiyor. Yoga, meditasyon ve reiki çakraların dengesini sağlayan birkaç yöntemden biri…
İlerleyen blog yazılarımda daha fazlasını bulabileceksiniz.
Akışta kalın :)
Kommentit